8 mei, 2017, KINO

Conny Janssen 

Op maandag 8 mei vond de 1e editie plaats van Kopfkino-nieuwe-stijl. Met als gast de artistiek leider van Conny Janssen Danst.

Conny’s keuze voor de hoofdfilm: The Hours (2002) van regisseur Stephen Daldry met in de hoofdrollen Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep.

Korte impressie door: Jeroen Deckers

Het gesprek tussen Conny Janssen en Léon van Geest spitst zich toe op het belang van een fijne samenwerking tussen zeer verschillende mensen. Hiervoor is het nodig om foute veronderstellingen, die je misschien hebt over de ander, eerst grondig te ontzenuwen. Taile Selasi maakt dit in één van de filmfragmenten als volgt duidelijk: identiteit wordt niet zozeer bepaald door het land waar je woont of waar je gewoond hebt, maar door dagelijkse rituelen die je uitvoert, door dagelijkse relaties die je onderhoudt en door dagelijkse restricties die je persoonlijk ervaart. Conny Janssen is van oordeel dat je pas een waardevol (dans)collectief kunt vormen als dit gebaseerd is op de onderlinge erkenning en acceptatie van ieder individu binnen dat collectief.

Tegen het einde van het gesprek vertelt Conny Janssen hoezeer zij hecht aan de relatie met het publiek. Maandenlang intensief samenwerken aan een dansproductie leidt in alle gevallen tot een haast ondragelijke spanning bij de eerste try-out: hoe gaat het publiek dit ontvangen? Dit moment is voor deze artistiek leider heftiger dan alle feedback die zij tijdens het werkproces vraagt van externe professionals aan wie zij toestaat to kill her darlings.

Over de hoofdfilm

De pijnlijkheid van het ‘anders-zijn’ dan wat de omgeving misschien van je verwacht is bepalend voor haar keuze voor ‘The Hours’. In deze film kiezen drie personages uiteindelijk voor een radicale uitweg, ongeacht de gevolgen daarvan.

Playlist

- Kort fragment uit de film ‘Songs from the second floor’ van Roy Anderson

- Tedxtalk van Taiye Selasi over identiteit: kijk deze hier terug

- Cellist/elektronicus Maarten Vos, bij Vrije geluiden: luister hier terug

 

 
KOPFKINO = lijkt een beetje op Zomergasten. De genodigde, meestal werkzaam in de creatieve industrie, stelt een programma samen, toont inspiratiebronnen in de vorm van filmfragmenten. Aan de hand daarvan voeren genodigde en moderator een vraaggesprek, voorafgaande aan de hoofdfilm, die eveneens is aangedragen door de gast van de avond. Vanaf 2017 is Léon van Geest vaste moderator.


#25: Conny Janssen
#24: De Rijk en Kuilman
#23: Rini Biemans
#22: Gloria Kok
#21: Jeroen van Erp
#20: Han Hoogerbrugge
#19: Jeroen Chabot
#18: Matthijs van Dijk
#17: Michel de Boer
#16: Ellie Uyttenbroek
#15: Ester van de Wiel
#14: Bertjan Pot
#13: Hans Oldewarris
#12: Lowie Vermeersch
#11: Ted Langenbach
#10: WORM & 2012 Arch.
#9: Remco van de Craats
#8: Daan Roosegaarde
#7: Marijke de Bie
#6: Bruno Ninaber van Eyben
#5: Huibert Groenendijk
#4: Pieter Vos
#3: Joost van Gorsel
#2: ZUS
#1: Léon Kranenburg